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April 12, 2018 

Dear Name*: 

This letter responds to your request for an opinion letter concerning the compensability of travel 
time for hourly technicians under the Fair Labor Standards Act (FLSA). As discussed below, the 
FLSA requires compensation for much, but not all, of the technicians’ travel time. This opinion 
is based exclusively on the facts you have presented. You have represented that you do not seek 
this opinion for any party that the Wage and Hour Division (WHD) is currently investigating, or 
for use in any litigation that commenced prior to your request. 

BACKGROUND 

In your letter and follow-up communications with WHD staff, you have stated that your 
company generally repairs, inspects, and tests cranes. Your company’s hourly technicians do not 
work at a fixed location, but rather work at varying customer locations each day. The technicians 
have no fixed daily schedule and often work between 8 and 12 hours per day servicing cranes. 
They may, at times, work up to 16 hours per day depending on the condition of the crane, the 
availability of parts, and other variables. A technician may need to stay in a hotel overnight and 
return in the morning to complete the job. You also indicated that the company generally 
assumes a start time of 7:00 a.m. for the technicians, although service calls occasionally require 
technicians to arrive at work earlier than 7:00 a.m. When there are no cranes to service, 
technicians will generally perform routine maintenance and repair work at refineries from 7:00 
a.m. to 3:30 p.m. On occasion, your technicians travel out of town for training courses. 

You also note that the company provides its technicians with vehicles, which technicians may 
use for both work and personal purposes. The company covers all fuel and maintenance costs for 
the vehicles. 

In your letter you provide the following three scenarios and ask multiple questions concerning 
the compensability of travel time in each: 

Scenario 1: An hourly technician travels by plane from home state to New Orleans on a 
Sunday for a training class beginning at 8:00 a.m. on Monday at the corporate office. The 
class generally lasts Monday through Friday, with travel home on Friday after class is 
over, or, occasionally, on Saturday when Friday flights are not available. 

Scenario 2: An hourly technician travels from home to his or her home office to get a job 
itinerary and then travels to the customer location. The travel time from home to office 
varies depending on where the technician lives and can range from 15 minutes to 1 hour 
or more. All of this travel is in an assigned company vehicle. 



Scenario 3: Hourly technicians drive from home to multiple different customer locations 
on any given day. 

GENERAL LEGAL PRINCIPLES 

The FLSA, as a general matter, requires employers to pay employees for their work. The FLSA 
defines “employ” as including “to suffer or permit to work,” 29 U.S.C. 203(g), but does not 
explicitly define what constitutes “work.” The U.S. Supreme Court initially explained that 
compensable time under the FLSA includes employees’ activities “controlled or required by the 
employer and pursued necessarily and primarily for the benefit of the employer and his 
business,” as well as “all time during which an employee is necessarily required to be on the 
employer’s premises, on duty or at a prescribed workplace.” Anderson v. Mt. Clemens Pottery 
Co., 328 U.S. 680, 690-92 (1946). Such “expansive definitions” “provoked a flood of litigation,” 
and “Congress responded swiftly” by passing the Portal-to-Portal Act of 1947, 29 U.S.C. §§ 251-
262.  Integrity Staffing Solutions, Inc. v. Busk, 135 S. Ct. 513, 516 (2014). 

The Portal-to-Portal Act provides that employers do not need to compensate employees for: 

(1) walking, riding, or traveling to and from the actual place of performance of the 
principal activity or activities which [an] employee is employed to perform, and  

(2) activities which are preliminary to or postliminary to said principal activity or 
activities, 

which occur either prior to the time on any particular workday at which such employee 
commences, or subsequent to the time on any particular workday at which he ceases, 
such principal activity or activities. 29 U.S.C. § 254(a). 

These standards make clear that compensable worktime generally does not include time spent 
commuting to or from work. See id.; see also, e.g., WHD Opinion Letter, 1997 WL 998025, at 
*1 (July 28, 1997). FLSA regulations further clarify that “[n]ormal travel from home to work is 
not worktime” regardless of “whether [the employee] works at a fixed location or at different job 
sites.” 29 C.F.R. § 785.35. Unlike ordinary commute time, however, “travel from job site to job 
site during the workday, must be counted as hours worked.” 29 C.F.R. § 785.38. 

At times employers require that employees travel away from their home communities overnight. 
In these circumstances the regulations provide that “[t]ravel away from home is clearly worktime 
when it cuts across the employee’s workday. The employee is simply substituting travel for other 
duties.” 29 C.F.R. § 785.39; see also WHD Opinion Letter FLSA-292 (Jan. 9, 1951) (concluding 
that compensable time includes “all time spent in such travel during the hours which correspond 
to [the employee’s] normal hours of work, including those hours on Saturday and Sunday which 
correspond to [the employee’s] normal working hours on other days of the week”). Thus, by way 
of example, “if an employee regularly works from 9 a.m. to 5 p.m. from Monday through Friday 
the travel time during these hours is worktime on Saturday and Sunday as well as on the other 
days.” Id. As an enforcement policy, WHD “will not consider as worktime that time spent in 
travel away from home outside of regular working hours as a passenger on an airplane, train, 
boat, bus, or automobile.” 29 C.F.R. § 785.39. 



OPINIONS 

“The principles which apply in determining whether or not time spent in travel is working time 
depend on the kind of travel involved.” 29 C.F.R. § 785.33. As shown above, there are multiple 
types of travel, such as travel away from an employee’s home community (as you present in 
Scenario 1) or ordinary commuting to and from work (as you present in Scenarios 2 and 3). We 
discuss each scenario, in turn, below.1 

Scenario 1 

Scenario 1 addresses the compensability of travel time for technicians who take a flight on 
Sunday for a training that begins on Monday at 8:00 a.m. These technicians return home on 
Friday after the training concludes, although they occasionally travel home on Saturday if earlier 
flights are not available. 

Such travel away from the employee’s home community “is clearly worktime when it cuts across 
the employee’s [regular] workday,” as “[t]he employee is simply substituting travel for other 
duties.” 29 C.F.R. § 785.39. And, as referenced above, WHD does “not consider as worktime 
that time spent in travel away from home outside of regular working hours as a passenger on an 
airplane, train, boat, bus, or automobile.” Id. The central issue raised in Scenario 1, however, is 
how to determine what travel time is compensable when there is no regular workday. 

As a general matter, in its investigations, WHD carefully scrutinizes claims that employees have 
no regular or normal working hours. In WHD’s experience, a review of employees’ time records 
usually reveals work patterns sufficient to establish regular work hours. Some courts have 
confirmed the need for such scrutiny. In Mendez v. Radec Corp., 232 F.R.D. 78 (W.D.N.Y. 
2005), for example, a company contended that it did not owe employees pay for travel away 
from their home communities because the employees did not have “normal working hours.” Id. 
at 86. The court ultimately was “not persuaded by this argument,” as it analyzed the employees’ 
time records and, among other things, observed that the records “tend[ed] to be consistent” in 
terms of both the employees’ start times and end times. Id. at 86-87. 

That said, WHD recognizes that certain employees do not have normal work hours. WHD has 
not examined your company’s time records and, for purposes of this letter, assumes the accuracy 
of your assertion that hourly technicians have no normal schedule.  WHD notes, though, your 
acknowledgment that technicians typically begin work at 7:00 a.m. In this case, the only 
apparent irregularities in technicians’ work schedules are their end times. 

There are different methods that an employer may use to reasonably ascertain an employee’s 
normal work hours for purposes of determining compensable travel time under 29 C.F.R. § 
785.39. One permissible method is to review the employee’s time records during the most recent 
month of regular employment. If the records reveal typical work hours, the employer may 
consider those as the normal hours going forward unless some subsequent material change in 
circumstances indicates the normal hours have changed. If the records do not reveal any normal 
working hours, the employer may instead choose the average start and end times for the 
                                                 
1 Many of the questions you pose raise similar issues for each of the scenarios; for purposes of this letter, WHD will 
try to address most or all of the issues only once without responding to them again in each other scenario.  



employee’s workdays. As another alternative, in the rare case in which employees truly have no 
normal work hours, the employer and employee (or the employee’s representatives) may 
negotiate and agree to a reasonable amount of time or timeframe in which travel outside of 
employees’ home communities is compensable. See WHD Opinion Letter (March 17, 1964) 
(approving an employer’s use of an employee’s average daily number of hours worked as the 
number of compensable hours on a travel day, “provided [the employer] and [the] employees 
agree on this method of determining the normal workday”). This is not an exhaustive list of the 
permissible methods for determining an employee’s normal start times or end times under 29 
C.F.R. § 785.39. But when an employer reasonably uses any of these methods to determine 
employees’ normal working hours for purposes of determining compensable travel time under 29 
C.F.R. § 785.39, WHD will not find a violation for compensating employees’ travel only during 
those working hours.2 

In addition to the issues concerning regular work hours, your questions for Scenario 1 raise the 
issue of whether compensable travel time will differ if an employee chooses to forego travel by 
plane and instead travels by automobile. To answer this question we note that “if any employee 
is offered public transportation but requests permission to drive his [or her] car instead, the 
employer may count as hours worked either the time spent driving the car or the time he [or she] 
would have had to count as hours worked during working hours if the employee had used the 
public conveyance.” 29 C.F.R. § 785.40. 

You have also inquired about compensability of travel time for an employee’s commute between 
a training site and the hotel in which he or she spends the night. WHD has previously confirmed 
that when an employee is temporarily working at a fixed remote location, “generally, the travel 
time from the hotel to the work site and back would be considered ordinary home-to-work travel, 
and, as such, need not be compensated.” WHD Opinion Letter, 1996 WL 1031779, at *2 (May 
13, 1996); see WHD Opinion Letter, 1999 WL 1002360, at *1 (Jan. 29, 1999). 

Scenarios 2 and 3 

Scenarios 2 and 3 deal largely with ordinary commutes to and from work. In Scenario 2 you 
indicate that hourly technicians travel from their homes to the office to get job itineraries before 
traveling to the customer location. Technicians’ commute time to and from home may vary, and 
they ordinarily use a company vehicle. In Scenario 3 you state that technicians may “drive from 
home to multiple different customer locations on any given day.” 

As confirmed above, compensable worktime generally does not include time spent commuting 
between home and work, even when the employee works at different job sites. See 29 U.S.C. § 
254(a); 29 C.F.R. § 785.35; WHD Opinion Letter, 1997 WL 998025, at *1.3 Travel between job 

                                                 
2 Of course, “any work which an employee is required to perform while traveling must … be counted as hours 
worked” regardless of whether it falls within the regular workday. 29 C.F.R. § 785.41. For purposes of these 
responses, WHD assumes the employees are not performing any other work during travel time. 
 
3 WHD has opined that it considers commuting time between home and a customer site not to be compensable 
“unless the time involved is extraordinary.” WHD Opinion Letter, 1999 WL 1002360, at *2 (stating, in response to 
the specific facts on which that letter is based, that when an employee’s “commute to the first job site in the morning 
takes four hours, [WHD] would consider the greater portion of travel time compensable”). Id. You have not 



sites after arriving at work, however, is compensable. 29 C.F.R. § 785.38 (“[T]ravel from job site 
to job site during the workday, must be counted as hours worked. Where an employee is required 
to report at a meeting place to receive instructions or to perform other work there, or to pick up 
and to carry tools, the travel from the designated place to the work place is part of the day’s 
work, and must be counted as hours worked regardless of contract, custom, or practice.”). 

Your inquiry raises the issue of whether use of a company vehicle makes otherwise 
noncompensable travel time compensable. Of course, as discussed above, travel between job 
sites during the workday is already compensable. 29 C.F.R. § 785.38. With respect to commuting 
time, however, the law specifies that use of a company-provided vehicle does not, alone, make 
an ordinary commute compensable, provided that “the use of such vehicle for travel is within the 
normal commuting area for the employer’s business or establishment and the use of the 
employer’s vehicle is subject to an agreement on the part of the employer and the employee or 
representative of such employee.” 29 U.S.C. § 254(a); see also WHD Opinion Letter, 1997 WL 
998025, at *1 (providing that agreements to use employer-provided vehicles need not be written, 
and may also be “based on established industry or employer practices”). 

We trust that this letter is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

 

Bryan L. Jarrett 
Acting Administrator 
 
*Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. § 
552(b)(7). 

                                                                                                                                                             
provided examples of travel times for your technicians, so we will not opine on the amount of time that WHD may 
find compensable. 


